петак, 7. јун 2013.



Standardizacija železničkog transportnog sistema u Evropi i liberalizacija tržišta osnovne su poruke Međunarodne konferencije o razvoju železnice i javnog prevoza u jugoistočnoj Evropi održane danas, 5. juna, u hotelu Metropol u Beogradu, u organizaciji „Železnica Srbije“ i kompanije „Rasel Pablišing“ (Russel&Publishing) iz Londona.
Nakon uvodne reči moderatora skupa Branka Bajatovića direktora „Avistum Ltd“, učesnicima Konferencije obratio se generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović pozdravljajući prisutne u ime svih osamnaest i po hiljada zaposlenih na srpskim železnicama.
Data/Images/konferencija_1_s_no1.jpg
Data/Images/konferencija2_s_no1.jpg
Simonović je rekao da zajednički treba pristupiti rešavanju problema na železnicama u regionu i istakao značaj povezivanja sa Evropskom unijom. “Ne možemo jedni bez drugih. Srpske železnice imaju 3808 km pruge od čega je veći deo u lošem stanju. Imajući u vidu da 770km pruge pripada Koridoru 10 koji povezuje Zapad sa Istokom, jasno je da je puno posla pred nama. Pored započete modernizacije voznih sredstava i infrastrukture, do 1. januara  2014. godine “Železnice Srbije” će se reorganizovati kako bi od naredne godine poslovale u skladu sa novom organizacionom šemom i po tržišnim principima. Železnica nije socijalna ustanova. Ona mora biti efikasna, bezbedna i brza, jer samo takva ima svrhu“, kazao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović. On je dodao i da će ove godine početi remont pruga na Koridoru 10 iz sredstava ruskog kredita, kao i da je u planu realizacija kuvajtskog kredita za izgradnju železničke stanice u Prokopu. Pored toga, opciono se razmatra realizacija češkog kredita za modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad, radi se pruga Beograd – Budimpešta, a pribaviće se i nova vozna sredstva koja će biti kompatibilna evropskim prugama.
Simonović je najavio da će 15. juna biti potpisan Prvi aneks Ugovora o izgradnji pruge Beograd - Pančevo, nakon čega će se raditi pruga Ruma – Golubinci, kao i pruge ka Nišu.
„Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i evropskim fondovima uspećemo da ostvarimo naše ciljeve i postanemo konkurentni u regionu i svrsishodni. Radimo punom parom kako bi se vozovi na našim prugama kretali brzinom od 160km/h, a naša železnica postala važan deo evropskih železnica“, zaključio je Simonović.   
Libor Lohman – izvršni direktor za jugoistočnu Evropu pri Zajednici evropskih železnica i upravljača infrastrukture (CER) poručio je železničkim upravama zemalja koje pretenduju da postanu članovi Evropske unije da ne čekaju pomoć drugih, već da same nađu način da izađu iz okvira dosadašnjeg poslovanja i što pre se modernizuju.
„Infrastruktura se mora popraviti drastično. Problem sa novim zemljama-članicama je što umesto da se bave očuvanjem moderne infrastrukture, dozvoljavaju da im stara infrastruktura propada i u tako lošem stanju bude potpuno nekonkuretna drumskom saobraćaju. Zemlje jugoistočne Evrope se moraju više aktivirati u modernizaciji železničke infrastrukture, inače je slika neoptimistična“, rekao je Lohman. CER postoji, dodao je, 25 godina i ima 78 kompanija-članica čiji je cilj da se gotovo sva roba u Evropi prevozi železničkim transportom. Produktivnost EU železničkog sektora se od 1990. do 2005. povećala za 39 posto, ali se isto tako drumski saobraćaj od 1970. do 2008. utrostručio.
„Železnice u ovom delu Evrope treba da iskoriste stratešku poziciju u prevozu robe između Evrope i Azije, jer je vrednost tog transportnog potencijala 75 milijardi dolara“, kazao je Lohman. Izvršni direktor CER-a sugerisao je da se radi na kreiranju univerzalnog modela rada železnica u svim EU državama, kao i da fokus treba da bude na železničkim infrastrukturama koje će biti nediskriminativno orijentisane prema drugim železničkim kompanijama. Kada je reč o intermodalnom pravnom okviru, Lohman je naveo pet zajendičkih principa koje treba sve kompanije da slede, a to su zajednički principi za: naknadu pristupa infrastrukturi,  internalizaciju, negativne eksternalije, oporezivanje, društvene standarde i za prava putnika.
Konferencija je nastavljena video uključenjem generalnog direktora Međunarodne železničke unije (UIC) Žan-Pjer Lubinoa koji je naglasio potrebu za standardizacijom železničkog transportnog sistema i istakao značaj železničkih koridora. Lubino je kazao da je železnica fundamentalni prevoznik robe koji karakterišu ekonomičnost, pouzdanost i održivost u ekološkom smislu. „Danas, kada je veća mobilnost robe i putnika, kada su veće potrebe tržišta, ali i mogućnosti, treba iskoristiti te faktore i uticati da želznički transport postane primarni transport“, poručio je generalni dirketor UIC-a.
Izvršni direktor „Železnica Srbije“ za infrastrukturu i prevoz Predrag Janković, govorio je o pripremama srpskih železnica za liberalizaciju železničkog tržišta, kao i o transportnom lancu i uslovima koji se moraju zadovoljiti kako bi se opravdala ulaganja i postigli potrebni rezultati.
O problemima železnica na Balkanu i efikasnosti privatizacije železničkog transportnog sistema u cilju bržeg približavanja jugoistočnih železnica standardima zapoadnoevropskih železnica govorio je rukovodilac za politiku u Evropskoj komisiji Frank Jost.
U daljem toku Konferencije, svoja iskustva i planove modernizacije železničkog transporta izneli su predstavnici crnogorskih, hrvatskih i grčkih železnica, nakon čega je prezentovan panevropski Koridor 10.
Važni železnički projekti Evropske komisije u dunavskom regionu, primena modernih tehnologija na železnici, restrukturiranje i razvoj teške železnice, kao i bezbednost u javnom transportu, finansiranje železnice i investicije, bile su, takođe, teme današnje Konferencije koja je okupila eminentne evropske stručnjake iz oblasti železničkog poslovanja. 

Preuzeto sa posrtala http://www.zeleznicesrbije.com

0 коментара:

Постави коментар