четвртак, 27. јун 2013.


U nedelju 16.juna 2013. održan je okrugli sto na temu: "Prigradske železnice za održivi transport u Beogradu i Nišu", u organizaciji Udruženja ljubitelja železnice. Okrugli sto je održan u Beogradu, "Mikser House", Karađorđeva 46.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici udruzenja gradjana "Imamo plan", Jugocikling kampanje, Inicijative za pesacku Slaviju, Direkcije za javni prevoz iz Beograda, Srpsko-kineskog društva, ULUPUDS Inženjerska komora i Udruženja ljubitelja železnice.

Na okruglom stolu je Udruženje ljubitelja železnice predstavilo predlog razvoja gradsko-prigradske železnice, kroz tri osnovne alternative, skromnu, srednju i ambicioznu.

Pod skromnom alternativom se podrazumeva pre svega korišćenje postojećih dvokolosečnih pruga i voznih sredstava sa kojima Železnice Srbije trenutno raspolažu. U Beogradu, to je korišćenje pruge od Pančevačkog mosta do Mosta na Adi u zoni priobalja, pruge u dolini reke Topčiderke od Mosta na Adi do Resnika, pruge od Prokopa i Karađorđevog parka prema Rakovici, i pruge Rakovica-Železnik, te regionalne linije prema Lazarevcu i Mladenovcu. U Nišu, to je korišćenje pruge Niš-Prosek kroz centar grada za gradsko-prigradski saobraćaj (nakon izmeštanja tranzitnog saobraćaja na novu prugu od Crvenog krsta za Prosek uz  trasu autoputa), sa regionalnim linijama prema Doljevcu, Svrljigu, Tešici i Beloj Palanci.

Pod srednjom varijantom za Beograd se smatra izgradnja nove pruge od Pančevačkog mosta do Karaburme, gradnja pruge za lakošinski saobraćaj od skladišta NIS u Beogradu do Obrenovca, kroz Makišku dolinu uz Adu ciganliju, a južnije trasom stare pruge, kojom je išao Ćira, uspostavljanje frekventnog saobraćaja na dvokolosečnoj pruzi za Pančevo, gradnja drugog koloseka do Resnika i Klenja radi intenzivnog prigradskog saobraćaja, nabavka novih voznih sredstava, i osnivanja zasebnog preduzeća za gradsko-prigradske železnice u Beogradu i okolini. Pod srednjom varijantom u Nišu se podrazumeva gradnja pruge od Trošarine do Ćalija za gradsko-prigradski saobraćaj, dogradnja drugog koloseka unutar Niškog železničkog koloseka po potrebi na određenim delovima čvora, uspostavljanje ciljnog standarda, vozovi za Prosek, Tešicu, Doljevac na svakih pola sata. Preduslov za potpuno izvršenje srednje varijante u Nišu je izgradnja drugog koloseka na koridoru X u pravcu Doljevca (Leskovca). Za predloženu drugu varijantu, neophodna je povećanja broja raspoloživih voznih sredstava, bilo nabavkom novih ili polovnih vozova.

Ambiciozna varijanta podrazumeva nove pružne pravce u razmatranju, koji zahtevaju velika finansijska ulaganja. U Beogradu se razmatraju pruga za Surčin i Aerodrom preko Bežanijske kose, sa produžetkom za Obrenovac preko Jakova i Boljevca, pruga od Krnjače prema Borči i Padinskoj Skeli, kolosečna veza od Karaburme prema Kaluđerici kroz Mirijevo, istočni krak Beogradskog železničkog čvora od Prokopa pravcem autoputa prema Kaluđerici, prigradska pruga za Grocku.

U toku diskusije je ukazano na okolnosti pod kojima je Grad Beograd pristao da podrži liniju prigradskih železnica Pančevački most - Batajnica, i da u sadašnjim uslovima je moguće još samo 3-5 kompozicija uključiti u sistem gradsko-prigradskih železnica. Istaknuti su veliki problemi u komunikaciji sa Železnicama Srbije, ali i ostalim državnim preduzećima i institucijama, i da se samo upornošću eventualno može nešto postići. Kada su u pitanju predlozi rešenja, državna preduzeća i institucije mogu prihvatiti samo krajnje pojednostavljena rešenja.

0 коментара:

Постави коментар