недеља, 9. јун 2013.

U nedelju 16.juna 2013. u Karađorđevoj 46 u Beogradu (Mikser House), od 12:00 do 15:00 Udruženje ljubitelja železnice održava okrugli sto na temu:
Prigradske železnice za održiv transport u Beogradu i Nišu
Na slici: Levada, Ukrajina

I pored toga što gradsko područja Beograda i Niša imaju relativno razvijenu i razuđenu mrežu železničkih pruga, oni ih u premaloj meri koriste za javni saobraćaj. Sadašnjom politikom korišćenja pretežno javnog drumskog transporta, koji je sve sporiji, skuplji i nepouzdaniji, bahato trošimo neobnovljive resurse i gubimo bilo kakvu viziju razvoja. Udruženje ljubitelja železnice nudi koncept, koji bi u skladu sa svetskim iskustvima, pomogao da se uspostavi brz, pouzdan, udoban i održiv sistem javnog prevoza putnika.


Zbog složenosti procesa donošenja odluka u gradu, pa i same teme, na okrugli sto su pozvani predstavnici razlišitih struka (arhitekte, saobraćajni inženjeri, ekolozi itd.), predstavnici gradskih institucija i udruženja građana, i uopšte svi koji mogu doprineti konstruktivnoj diskusiji na ovu temu. Ciljevi ovog okruglog stola su upoznavanje većeg broja zainteresovanih strana a mogućnostima prigradskih železnica, i uspostavljanje šireg konsenzusa u građanskom sektoru, sa kojim bi se spremnije nastupilo pred višim instancama i u široj javnosti. Takođe, prisustvo vežeg broja zainteresovanih strana omogućava bolje sagledavanje svih potencijalnih problema.

Stoga pozivamo vas da svojim prisustvom i stavom doprinesete kvalitetu ovog okruglog stola, i ove građanske inicijative. Ukoliko imate pripremljen određeni materijal na ovu temu, i želite da ga iznesete pred prisutnima, pripremite ga za izlaganje u trajanju do najviše 10 minuta, i obavestite nas o tome najkasnije do srede uveče. Takođe, obavestite nas što pre o vašoj želji i mogućnosti da prisustvujete, kako bi bio obezbeđen dovoljan broj mesta.

Mejl na koji se možete obratiti: ljubitelji.zeleznice@gmail.com

0 коментара:

Постави коментар