Železnička udruženja:

Klub ljubitelja Timočkih pruga - Teže očuvanju železničke tehničke i kulturne baštine, organizuju veliki broj ekskurzija i kulturnih događaja, koji su direktno ili indirektno vezani za železnice u istočnoj Srbiji.

Udruženje železničara bivše Jugoslavije- Udruženje osnovano u BiH sa idejom da okupi sve ljubitelje železnica iz bivše Jugoslavije.

Udruženje ljubitelja niških tramvaja- Zalažu se za ponovno uspostavljanje tramvajskog saobraćaja u Nišu, i uopšte za održiv transport.

Klub ljubitelja železnice Beograd - u najvećoj meri se bave železničkim modelarstvom i kolekcionarstvom.

Biciklistička udruženja:

Ulice za bicikliste - zalažu se za održivi transport, svake poslednje subote u mesecu organizuju događaj "Kritična masa", gde biciklisti spontanim okupljanjem ukazuju na značaj razvoja održivog saobraćaja.
Jugo cikling kampanja - udruženje koje se zalaže za razvoj biciklističke infrastrukture i održivog transporta, a u tu svrhu okuplja stručnjake iz razlišitih oblasti i sarađuje sa institucijama.

Ostala udruženja:

Centar za regionalni razvoj CEKOR Subotica - Radili na projektu "Železnice i bicikli za održivi transport u Subotici"


Uticajna grupa Imamo plan - sugeriše i populariše šinske sisteme prevoza putnika u velikim gradovima Srbije, metro, tramvaj i prigradske železnice.

Zelena omladina Srbije - Nestranačko, nevladino, nepartijsko omladinsko udruženje, koje u okviru širokog razmatranja ekoloških, socijalnih, demokratskih načela savremene civilizacije, podržavaju rad Udruženja ljubitelja železnice.

Obrazovne ustanove:

Železnička industrijska škola Smederevo- na železničkom odseku školuje železničare srednje stručne spreme.
Tehnička škola Subotica - na železničkom odseku školuje železničare srednje stručne spreme.

Saobraćajna škola "Pinki" Novi Sad - na železničkom odseku školuje železničare srednje stručne spreme.

Saobraćajni fakultet, Beograd - Odsek za železnički saobraćaj i transport na Saobraćajnom fakultetu je jedini akademski program u Srbiji direktno vezan za železnički saobraćaj.

Mašinska škola Niš - na železničkom odseku školuje železničare srednje stručne spreme.

Visoka železnička škola strukovnih studija - Beograd

Privreda: 

Klaster transporta i logistike Vojvodine- Poslovno udruženje, koje ukazuje na probleme privređivanja u Vojvodini zbog zapostavljenih železnica

Mediji:

Isparavanje - blog posvećen zaštiti životne sredine, i aktivnom delovanju na smanjenje klimatskih promena delovanjem na uzroke.

TV Kopernikus - jedina televizijska kuća, koja je medijski podržala prvo pojavljivanje Udruženja ljubitelja železnice u javnosti povodom 2.marta, svetskog dana besplatnog javnog prevoza

Internet forumi:

RailSerbia.net , najveći železnički forum u Srbiji 

Svetski forum SkyScraperCity.com na delu vezanom za Srbiju ima poseban odeljak vezan za železnice.

Forum BeoBuild.rs , beogradski forum vezan za urbanizam i funkcionisanje grada. Vrlo razvijenejavne diskusije vezane za gradske šinske sisteme za prevoz putnika.

Hrvatski forum Željeznice.net , veliki i dobro razvijen forum posvećen pre svega železnicama u Hrvatskoj.

Forum Transporter , vezan za sve grane saobraćaja.

0 коментара:

Постави коментар