недеља, 29. март 2020.

Тренутне мере полицијског часа, омасовљења незапослености, потпуног укидања јавног превоза, скраћења времена рада трговинских радњи су пуцање на врапце из топова са којим ће се истрошити сва муниција у рату са вирусом КОВИД 19.

Поред тога, врло су штетне дезинформације како "Немци, Швеђани, Корејанци и Холанђани могу без полицијског часа јер су дисциплиновани, а код Срба то мора, зато што су, цитирам, стока". То да се "северњаци" понашају врло строго и дисциплиновано у овим временима апсолутно није тачно, а чега сам у Холандији сведок малтене на сваком кораку. Рецимо, у суботу 28. марта 2020. у тренутку када је већ преко 500 лица старијих од 65 година у Холандији већ умрло од вируса КОВИД 19, у радњи-магацину за продају половне робе половина муштерија које сам затекао је била старија од 65 година. Стари људи се виђају и у супермаркетима, како се шетају и возе бицикл. Тако се понашају на своју одговорност свесни веће опасности управо по њих, већином без маски, а нико им не прети ни преко медија, ни полицајци на терену.

Циљ разумних држава, Израела, Холандије, Белгије, Немачке, Шведске, Швајцарске, Јапана, Израела, Јужне Кореје и Јапана је да заштите најстарије и неке категорије хроничних болесника правећи минималну штету свима осталима, и спрече преоптерећење здравственог система!

Не могу се све мере из тих земаља директно применити, и свакако се требају прилагодити ресурсима и могућностима Србије другачијим у односу на те земље. Рецимо, у недостатку јаког социјалног система за незапослене, финансијску недоступност честе вожње колима за већину, и већи релативни удео запослених на основним делатностима које обезбеђују пуко преживљавање, тренутне мере Владе Србије праве већу штету од штете коју би такве мере изазвале у, на пример, Немачкој.

1. Повратак јавног превоза уз ограничење права на коришћење и хигијенске мере

Потпуно је погрешна претпоставка да је "минимални јавни превоз" довоз здравствених радника до болница Београда и назад. Већ у самом здравству, а шта је са оболелима од хроничних болести, који зависе од медицинског третмана у Дому здравља, специјализованој или окружној болници? Шта са онима са преломом руке или повредом ока који не могу да обезбеде превоз колима, а могу да уђу у јавни превоз? Да ли ће само због свих њих бити десетоструко повећана активност патронажног рада?

Даље, комунални сектор, сектор транспорта, складштења, производња хране и средстава за хигијену ради у две или три смене. Када је постојала много већа општа опасност за време бомбардовања 1999. са оскудним средствима се све радило да се обезбеди јавни превоз преко целог дана управо због тих људи. Сада су препуштени сами себи, или прескупом превозу колима, или чак губитку посла у тим секторима. Важно је напоменути да су код рада у три смене, смене најчешће у 6, 14 и 22 часа, а неким запосленима јавним превозом треба и до два сата у једном смеру. Односно, јавни превоз би морао постојати од 4 ујутру све до поноћи.

Много људи зависи од јавног превоза како би помогло члану породице који не живи близу, а спада у угрожену групу.

Чак и када говоримо о неесенцијалним производним секторима, већина послова не представља повећану опасност за ширење заразе, а не прекидати рад је важно због ионако слабе економије, скромних буџетских могућности државе да масовно социјално издржава много становника, као и ограничених средстава за критично оптерећено здравство.

Када су у питању дозволе за коришћење превоза, неопходан је једноставан и брз сервис за добијање путних налога који се везују за број личне карте. Одобрење за коришћење јавног превоза се у том случају добија простим попуњавањем пријаве неопходног путовања преко интернета или телефонским позивом. Путовање се може пријавити истог дана, а лица која контролишу да ли је путовање пријављено то могу контролисати са обичним мобилним телефоном прикаченим на интернет. За пријаву путовања из здравствених разлога уз пријаву се мора приложити квалитетно фотографисан (да га је могуће читати) или скениран документ. Највише једно повратно путовање дневно. За путовање до посла и назад само у пријаву уписана смена, насеље где се живи и радно место, без икакве додатне документације. За помоћ члану породице у базу података се предаје читљива фотографија личне карте члана породице, а ако је у питању млађа, али ризична здравствена група уверење лекара. Највише једна вожња дневно. Ако се јавни превоз користи за снабдевање, ограничење највише две вожње недељно. За сваку вожњу се пријављује време одласка и повратка у интервалима по 3 сата.

Та врста података омогућава и планирање редукованог реда вожње у зависности од стварних потреба.

Контрола путника, да ли су предали налог за путовање се може вршити читањем и диктирањем бројева личних карата без додиривања докумената, уколико се у бази нађу захтеви за путовање у то време са том сврхом и на пријављеном правцу кретања. Преглед докумената и евентуално писање казни само уколико се покаже да путовање није пријављено.

Везано за возове, сви возови мора да саобраћају, јер Србија већ има премали број возова у саобраћају, а у возу је лакше обезбедити потребну дистанцу међу путницима него у аутобусу. Уз то,сви возови у Србији саобраћају по основи обавезе јавног превоза, док приватне аутобуске компаније обустављају поласке аутобуса које сматрају нерентабилним.

У градском превозу аутобусима, тролејбусима и трамвајима првих дана је потребно вратити пун ред вожње за радни дан, а број полазака смањити тек када се за неколико дана устали број неопходних путовања по путним налозима. Тада не смањивати период саобраћаја на мање од 4-24, и не ређе од сваких пола сата на главним линијама преко целог дана. Одржавати већи број полазака на линијама у време веће потражње како не би било никада гужве у превозу.  

У јавном превозу обавезно ношење маски, а вишак особља због смањеног обима превоза може бити ангажовано на вандредним теренским дезинфекцијама вознихсредстава. Улаз и излаз на предња врата забрањен, а заштитни простор возача ограђен.

2. Радно време прехрамбених радњи и апотека пуно радно време

Чак почетак рада сат времена раније сваки дан, како би се пнзионери снабдевали између 6 и 7 ујутру. Скраћење радног времена радњи само повећава могућност заразе у редовима, и не оставља време радницима у трговини да допуњавају рафове и врше вандредне хигјенске мере. У трговинским радњама уградити баријере од плексигласа између продавца и купца.

Пијаце би морале бити отворене, али уместо биркања и меркања, продавци треба да са дезинфикованим рукама припреме већ измерене кесе са робом. Један мањи део робе може бити изложен ван кеса, да би купци видели где има које врсте робе. На улазу у пијацу сви који улазе морају дезинфиковати руке на за то предвиђено пункту. Инспекција мора стојати код улаза за случајеве неправилног мерења или уваљивања труле или оштећене робе. Забрањује се пробање сира, трешања и осталог што купци врло често желе да пробају. Помоћ државе регистрованим пољопривредним газдинствима да набаве бежичне уређаје за плаћање картицама на пијаци. Затварање пијаца је смрт за пољопривреду, преоптерећење за прехрамбене радње, са повећањем ризика од глади. Само сточне и бувље пијаце затворити изузев тезги на бувљим пијацама где се продаје тоалет папир и средства за хигијену.

3. Подршка већем коришћењу банкарских картица и интернет плаћања

Велика већина грађана Србије има свој банковни рачун, али нема своју банковну картицу. Држава би морала да помогне људима да науче да користе банковне картице, као и да науче како да рачуне плаћају преко интернета.

4. Коришћење опреме ракијских казана за производњу техничког алкохола

Привремена  дозвола за продају дестилованог алкохола из кућне радиности, уз универзалне етикете. Универзалне етикете упозоравају на то да је тај алкохол опасан за конзумацију и дозвољен само за дезинфекцију. Етикетирање и потврда садржаја алкохола се врше од стране општинске инспекције са печатом и уписаним утврђеним процентом алкохола. Декларисање алкохола се врши по универзалној цени од 50 динара по боци. Масовно се врши обука за производњу високопроцентног техничког алкохола користећи брашно, шећер и квасац, уз додатну обуку како да се квасац размножава и чува у кућним условима.

5. Тотално укидање полицијског часа уз забрану приласка више од два лица који нису чланови породице.

Људима је потребно кретање, као и кућним љубимцима. Много људи уопште нема дворишта, па чак ни терасе. Кретање је неопходно и како би се смањио сада већ превелики стрес натоварен на главе људи, и за тако нешто не би смели постојати никакви налози. Једино правило, без групних рекреирања изузев чланова истог домаћинства, и без окупљања.

2 коментара:

  1. парадокс поље30. март 2020. 20:05

    1. да
    2. да
    3. да
    4. да
    5. да

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман17. јун 2021. 17:32

    Я порекомендую всем, кто ищет бизнес-ссуду, мистеру Бенджамину, который помог мне с ссудой в четыре миллиона долларов, чтобы начать свой бизнес, и это было быстро. Когда они получали ссуду, было удивительно, насколько легко с ними было работать. Процесс был быстрым и безопасным. это был определенно положительный опыт. избегайте мошенников здесь и связались с мистером Бенджамином. 247officedept@gmail.com. whatsapp ... + 19893943740. если вы ищете бизнес-кредит.

    ОдговориИзбриши