недеља, 17. март 2013.

Slovaci hoće da proizvode vagone za nas

Utorak, 12. Mart 2013.

Slovačka kompanija za proizvodnju i remont železničkih voznih sredstava „ŽOS Vrutky“ zainteresovana je da se uključi u program modernizacije srpskih železnica. Slovaci su predložili da za potrebe „Železnica Srbije“ proizvedu 25 najsavremenijih novih putničkih vagoni, koji bi se mogli koristiti u međunarodnom saobraćaju i spremni su da za finansiranje ovog posla obezbede i odgovarajuću kreditnu liniju, a zainteresovani su i za remont voznih sredstava srpskih železnica.
generalni_sa_slovacima_s.jpg
generalni_s.jpg
Ovo je rečeno na sastanku koji je danas u Beogradu održao generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović sa direktorom slovačke kompanije Ladislavom Bondom.
-  „Železnice Srbije“ svakako su zainteresovane za svaki projekat modernizacije, posebno kada je reč o voznim sredstvima. Da bi se ovakav posao realizovao, neophodno je da se postigne dogovor između resornih ministarstava i Vlada dveju država, a „Železnice Srbije“ bi svakako podržale projekat koji je u obostranom interesu, - rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.
 Predstavnici slovačke kompanije predstavili su ovu firmu, koja postoji punih 140 godina, a do sada je bila angažovana i na poslovima u srbiji. Oni su istakli da remonte i proizvodnju voznih sredstava rade po najsavremenijim evropskim tehnologijama, a da su im u proizvodnom programu elektro i dizel lokomotive i vozovi, putnički vagoni, kao i uskokolosečne lokomotive za potrebe muzejskih železnica.
 Posebno interesovanje Slovaci su pokazali za smederevski „Želvoz“ i informisali se o mogućnostima da učestvuju u privatizaciji ovog remontnog preduzeća, koje je trenutno u državnom vlasništvu i u postupku restrukturiranja. Prema njihovim procenama, naime, uz tehnologiju slovačke kompanije i proizvodne kapacitete smederevskog remontera, mogle bi da se zadovolje potrebe za elektrolokomotivama srpskih železnica, ali i drugih železničkih uprava u okruženju.

Izvor: Železnice Srbije

0 коментара:

Постави коментар